De Interne Strijd (‘gedoe’ in de organisatie)

Serious Gaming

Datum: 16 juni 2017
Tijd: 9.00 – 17.00 uur
Locatie: Amersfoort Vergaderen (nabij station Amersfoort).

Veel wijkmedewerkers ervaren eerder problemen bij de eigen interne organisatie dan bij de uitdagingen waar ze in het veld voor staan. Belang en rol van het gebieds-/wijkgericht werken worden vaak nog onvoldoende erkend in de rest van de organisatie. Soms doordat de collega’s niet goed weten hoe het aan te pakken, soms desinteresse en ‘naar-binnen-gekeerdheid’ of sowieso een gebrek aan samenwerking binnen de organisatie. Dit is niet alleen frustrerend voor de werkers in de wijk, maar vooral ook voor de bewoners die hun plannen gedwarsboomd zien door de bureaucratie. “Terwijl hun samenwerking met de wijkmedewerker toch zo goed leek te zijn”.

Dit betekent dat een goede relatie met de wijk niet voldoende is. Het omgaan met en meekrijgen van de eigen organisatie vraagt de nodige communicatieve en strategische vaardigheden. Bijvoorbeeld bij een programma-aanpak, waarbij het de bedoeling is om verschillende afdelingen en partijen te binden aan een wijkgerichte benadering van door bewoners aangedragen ideeën en initiatieven.

Serious gaming biedt een ideale mogelijkheid om te ontdekken hoe je dit kunt aanpakken. De spelsituatie daagt je uit om te achterhalen waar de uitdagingen liggen en hoe je daarmee als persoon en afdeling kunt omgaan en waar je je kunt verbeteren. We organiseren een intensieve dag. Zoals je van de School gewend bent schuwen we het persoonlijke element niet.

Wat je kunt verwachten:

Het ‘spel’ is gebaseerd op ervaringen in de praktijk en begint met het uitzetten van het proces om tot een gebiedsaanpak te komen. Wie gaan we betrekken, wanneer en hoe? In de wijk of buurt wordt een bijeenkomst georganiseerd en bewoners en bedrijven komen met vele ideeën. Na aanvankelijke scepsis wordt men enthousiast en de verwachtingen voor het vervolg zijn hoog gespannen. En dan begint het: De ene na de andere collega en afdeling laat het afweten, deadlines worden overschreden, afspraken niet nagekomen, wat bewoners willen kan niet……… Het aanvankelijk enthousiasme bij bewoners en ondernemers dreigt om te slaan in ’zie je wel’…….

Vragen in de ‘game’ zijn: Hoe ga je om met deze situatie? Hoe voorkom je dat je in de aanklager- of slachtofferrol terecht komt? Hoe ga je om met je dubbele loyaliteit (bewoners en organisatie) en waar ligt de grens? Op welke manier wordt er gecommuniceerd?

‘De interne strijd’ is de eerste van een aantal bijeenkomsten in het kader van na- en bijscholing van de School voor Gebiedsgericht Werken. Wij richten ons op oud-deelnemers aan door ons verzorgde activiteiten, zoals (in company) training, leergang en zomerschool.

Zakelijke gegevens:

Datum: 16 juni 2017
Tijd: 9.00 – 17.00 uur
Locatie: Amersfoort Vergaderen
Prijs: € 295 per deelnemer (inclusief lunch).

De begeleiding wordt verzorgd door Kees Fortuin en Lieke Herpers.
Het aantal deelnemers is maximaal 12.

interne strijd

Inschrijven 'De interne strijd - serious gaming' juni 2017

Vrijdag 16 juni 2017 - Amersfoort - € 295
  • Vermeld in bovenstaan veld svp mailadres, factuuradres en evt ter attentie van wie of welke afdeling we de factuur kunnen sturen.
  • De workshop gaat door bij voldoende aanmeldingen. Bij annulering vóór 10 dagen van de aanvang van de leergang wordt 50% van de kosten in rekening gebracht. Bij annulering binnen 10 dagen worden de volledige kosten in rekening gebracht.