De Twitterende Wijkmanager

Waarom gaan twitteren?
Het vak van wijkmanager is het mooiste vak in overheidsland. Je bent een intermediair tussen het bestuur en de samenleving. Je mag je dus bijna overal mee bemoeien. Belangrijk, en dat is meteen ook het unieke van je werk als wijkmanager, is dat je als geen ander binnen je organisatie je wijk goed kent en een goed netwerk hebt. Je hoeft daarom niet alleen officiële bijeenkomsten en borrels af te lopen (want daar kom je vaak dezelfde mensen tegen), twitter is een medium dat je goed kan helpen om een gevarieerder netwerk te krijgen. Om dat eens uit te proberen, ben ik zo’n anderhalf jaar geleden begonnen met twitteren. Want: “LinkedIn is for people you know, Facebook is for people you used to know en Twitter is for people you want to know”.

Ervaringen:

Ik vind twitteren leuk!
Dat komt, denk ik, omdat ik mijn werk en over mijn werk vertellen leuk vind, nieuwsgierig ben, en behoorlijk open. En wholesale nba jerseys ik heb een lange adem. Ik zie veel collega’s die eraan beginnen, maar er al snel mee ophouden. Het kan zijn dat ze te ongeduldig zijn, of misschien past twitteren gewoon niet bij hun persoonlijkheid. Dus: twitter alleen als je er plezier in hebt en als het bij je past, begin er anders gewoon niet aan!

Kunnen er dingen misgaan?
Ja. Je doet –zeker in het begin- wel eens iets doms, maar tja, daar leer je van. Een bewoner twitterde iets over te zwaar verkeer op de gracht in vs. Utrecht, in mijn reactie zei ik iets over falende handhaving, en prompt sprong er een journalist tussen. Is dat erg? Nee. Als je tenminste geen domme dingen zegt. Er zijn trouwens hoofdredacteuren van kranten die hun medewerkers opdracht geven alle bestuurders en ambtenaren te volgen. Als je dat weet, kun je er soms ook slim gebruik van maken….

Nieuws uit eerste hand!
Je krijgt zoveel informatie als eerste binnen! Ontzettend handig. Op zondagavond laat lees je dat vandalen cheap nba jerseys iets kapot hebben gemaakt, ’s maandagochtend “zet je het weg” bij de betreffende afdeling, en diezelfde dag is het alweer gerepareerd. Of je hebt snel door dat een kwestie de aandacht heeft van politiek en pers. Je kunt snel de-escaleren.

Toegankelijke overheid
Twitter zorgt ervoor dat de overheid benaderbaar is. Een bewoner twitterde iets over langdurige en zware lekkages, veroorzaakt door een nutsbedrijf. Een verzekeringskwestie, nou, dan weet je wel hoe lang dat kan duren! Om imagoschade voor de gemeente te voorkomen, regelde ik een noodreparatie. Bewoner blij, raadslid blij, krant stil. En dat niet alleen, de gemeente werd niet neergezet als trage organisatie. Twitter kan cheap mlb jerseys dus positief uitwerken op het imago van de organisatie cheap jerseys waarvoor je werkt.

Integriteit en respect
Je werkt bij de overheid. Dat betekent dat je, ook al twitter je soms persoonlijke dingen, ????? je je er steeds van bewust moet zijn dat je “in functie” twittert. Integriteit en to respect zijn de twee belangrijkste eigenschappen. Een collega die eens iets twitterde over de matige kwaliteit van het gemeentebestuur, heb ik collegiaal uitgelegd waarom dat niet zo “handig” is….

En wat brengt twitter je nog meer?
Dat je eigenschappen en hobby’s van collega’s ontdekt, waardoor je ze met andere ogen bekijkt. Dat een slordig geformuleerde tweet tot net zulke misverstanden kan leiden als een slordige mail (maar je bereik met een tweet is wel wat groter ;-)). Dat je heel gemakkelijk van collega’s in den lande bruikbare informatie krijgt ( via #durftevragen). Dat je opeens met een aantal relatief onbekende mensen een Собрание. vrijmibo regelt, omdat een van hen je erop geattendeerd heeft waar je de Zeeuwse wijn kunt krijgen die je lekker vindt. Dat het je bijna lukte om een fantastische en twitterende bonbonmaker naar de Utrechtse binnenstad te halen. En dat dat helaas niet gelukt is, maar je er toch een hele leuke wholesale mlb jerseys vriendschap aan hebt overgehouden. Dat je zomaar als “ervaringsdeskundige” wordt uitgenodigd voor een landelijk congres van raadsgriffiers (en waar je dan naar toe gaat om Lente! @raadsgriffier in het echt te ontmoeten) en dat je zomaar uitgenodigd Bodas wordt om dit blogje te schrijven. Twitter is leuk!

http://twitter.com/#!/ElsLeicher

2 antwoorden
  1. hanshoogvorst
    hanshoogvorst zegt:

    Els, leuk stukje. Ik ken inmiddels enkele twitterende wijkambtenaren. Zou leuk zijn om ook van hun te horen wat hun ervaringen zijn en misschien wat do’s en dont’s te krijgen.

Reacties zijn gesloten.