Eendaagse Zomerschool Limburg

Een dag in wat eens de oostelijke mijnstreek was.

Op 5 september 2019 organiseren wij een dag in een gebied wat in de vorige eeuw nog de motor van de Nederlandse economie was: Kerkrade. Heerlen werd toentertijd de ‘bontjassenstad’ van Nederland genoemd. In de mijnstreek bestond een grote gemeenschapszin en verenigingsleven.

Precies 50 jaar geleden sloot de Domaniale mijn in Kerkrade
Samen met de andere mijnsluitingen was dit één van de grootste transities die Nederland meemaakte. Dit had grote gevolgen op fysiek en sociaal gebied. Hele gemeenschappen verloren hun bron van inkomsten, maar ook hun hele sociale leven en hun trots. Niets bleef wat het was.

Wat kunnen we leren van het verleden?
Wat is er nu nog te merken van één van de grootste transities van ons land en welke rol kan het wijkwerk daarbij spelen? Wij willen kijken welke lessen te leren zijn. Dit doen we in samenwerking met het wijkwerk en Hans Licht. Hans Licht heeft meer dan 35 jaar ervaring als manager en adviseur in de publieke sector en is (co-) auteur van ‘Regievoeren zonder macht’ (2013).

Wil je deze inspirerende de dag niet missen? Schrijf je dan nu in via onderstaand formulier.

Praktische informatie

Data: donderdag 5 september 2019

Locatie: Kerkrade

Programma (onder voorbehoud):

09.30 uur Ontvangst en rondleiding in het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen.
11.15 uur Wandeling langs het maankwartier en vertrek naar het Westhoes in Kerkrade
12.30 uur Lunch in het Westhoes
13.15 uur Korte presentaties over transities door Hans Licht
14.00 uur Intermezzo met muziek en anecdotes van Angelo Bombrini
14.30 uur Korte presentatie over aanpak door het wijkgerichte werken na de mijnsluitingen tot nu door Ed Hoogenboom (opbouwwerker bij Alcander)
15.00 uur Intermezzo met muziek en anecdotes van Angelo Bombrini
15.15 uur Reacties en discussie over omgang met transities in het wijkwerk
15.45 uur Rondleiding door oud Kerkrade door Peike Reintjens (Alcander)
16.45 uur Borrel

Kosten: € 325,- per persoon, waarbij is inbegrepen koffie, thee, lunch, versnaperingen en materiaal. SVGW is niet BTW plichtig.

Inschrijven Zomerschool Limburg

Schrijf je hier in voor Zomerschool Limburg op 5 september 2019
  • Geef hier boven svp de complete gegevens voor de factuur weer, inclusief tenaamstelling / afdeling, postadres en e-mailadres.
  • De Zomerschool gaat door bij voldoende aanmeldingen. Annulering is kosteloos tot 29-8-2019, na deze datum zijn wij genoodzaakt het hele bedrag in rekening te brengen. De betaling dient maximaal 30 dagen na ontvangst van de factuur te zijn gedaan. Bij een eventuele aanmelding na 29-8-2019 dient het bedrag uiterlijk 3-9-2019 bij ons binnen te zijn.