evelyne leceur - bron buurtenregio

Ingezonden: promotie Evelyne Deceur in Gent

Deze week ontvingen wij van Chris Zeevenhooven (BuurtenRegio), één van de deelnemers aan de Zomerschool 2011 in Gent, bericht van de promotie van Evelyne Deceur tot doctor in sociaal-culturele wetenschap. Zij ontmoetten elkaar in deze Zomerschool en het leidde tot dit mooie resultaat.

Het promotie-onderzoek van Evelyne Deceur betreft de Gentse wijk Rabot, een achterstandswijk die na de teloorgang van de textielindustrie vrijwel volledig geïsoleerd geraakte op zowel ruimtelijk, economisch als sociaal vlak.

Aan de hand van vier projecten onderzocht Evelyne welk effect het omturnen van het uitgangspunt had. Van een ‘wij weten wat goed voor u is’ naar een onderzoek hoe de bewoners de wijk al gebruikten en de aanwezige talenten en kwaliteiten van de wijk konden worden ondersteund.

Een evenwichtsoefening waarin van sociaal-cultureel werkers met name ‘sociale deskundigheid’ en ‘kwaliteit van aanwezigheid‘ wordt gevraagd. Een professioneel engagement dat dicht op de inhoud, het project en bij de (vragen van de) mensen zelf blijft.

In een gesprek met Deceur trekt ze deze ‘houding’ ook door naar de (lokale) politiek en stadsbesturen die volgens haar moeten inzetten op het stimuleren van dit engagement en op maatwerk, passend bij de mensen die leven en wonen in stadswijken. In haar eigen onderzoek beschrijft ze nauwgezet hoe dit zoekproces (achter de schermen) in Rabot heeft vormgekregen. Haar aanpak inspireert ongetwijfeld en biedt zeker handvaten voor ook andere stedelijke sociaal-culturele praktijken projecten in binnen- en buitenland.

Het volledige artikel lees je hier >>

Wil jij je laten inspireren door dit soort projecten? In 2018 vindt de Zomerschool plaats in Bristol.