De Lenteschool – verslag excursie bewonersinitiatieven in Schiedam

“Ik wil jullie een verhaal vertellen over een wijkcentrum in Schiedam West. Het gaat over gewone mensen die zich niet realiseren hoe bijzonder ze zijn, als individu en als collectief. Het is een wijkcentrum gevuld met dromen, groot en klein.

Mijn droom is dat ik volgend jaar terug kom met een groep mensen uit heel Nederland en hen kan laten zien en ervaren dat het kan: dat als we de handen ineen slaan en zoeken naar gezamenlijke belangen we iets kunnen creëren waar we allen van dromen: een plek waar mensen elkaar ontmoeten, plezier hebben en een gemeenschap vormen.”
Lieke Herpers, November 2014

 

Dromen zijn er om waar gemaakt te worden. Daarom organiseerde de School een excursie naar bewonersinitiatieven in Schiedam. Er was veel animo en wijkwerkers uit het hele land meldden zich aan. Zo kwam het dat we op 26 mei j.l. met 25 mensen op de fiets zaten in Schiedam. Het weer was mooi, de deelnemers enthousiast en de bewonersinitiatieven waren inspiratievol.

We werden warm onthaald door de gemeente Schiedam. Na een welkomstwoord van de wethouder stapten we op de fiets naar Wijkcentrum de Brug. Een club vrijwilligers beheert daar de ruimtes en zorgt ervoor dat het wijkcentrum er pico bello uitziet. Daarna fietsten we verder en konden we een heerlijke lunch nuttigen bij de Buurtvrouw. Dit is een prachtige ontmoetingsplek in de buurt waar jongeren met een (lichte) beperking werkervaring kunnen opdoen.

Na de lunch hoefden we slechts twee minuten te lopen, naar Wijkcentrum de Erker. Dit centrum bruist van de bezoekers en vrijwilligers. Ze hebben het centrum nu ruim 2 jaar in eigen beheer en gaan als een speer. We rondden onze excursie af bij Stichting J&S Projecten, twee ondernemers die jongeren helpen zich verdienstelijk te maken voor ouderen. De jongeren vertelden hoe het is om te breien met een oude dame die ’s avond de deur niet meer uit durft. En wat veel professionals moeizaam lukt lijkt J&S zo te doen: de ‘probleem’ hanggroep jongeren in de wijk bereiken, het gesprek met hen aan te gaan en daarmee de overlast in de wijk te verminderen.

Moe, maar vol inspiratie ging iedereen weer naar huis.

Volgend jaar willen we wel weer. Welke gemeente biedt zich aan?!